Légfrissítés házilag

 Kategória TISZTÍTÓSZER RECEPTEK

Még tart a levendula szezon, így e finom illatú növény betakarítási idejének apropóján természetes légfrissítő recepteket osztunk meg Veletek 😊

A legnépszerűbb csináld magad légfrissítő spray mindössze 3 összetevőből áll:

450 ml desztillált (vagy forralt majd lehűtött) víz

50 ml vodka (vagy gyógyszertári alkohol)

20-25 csepp illóolaj (aktualitásánál fogva, mondjuk levendula 😊, de bármilyen illóolajjal készíthető, illetve az illóolajok kombinálhatóak)

Egy szórófejes üvegbe töltsünk alkoholt, cseppentsünk rá az illóolajból, adjuk hozzá a vizet és jól rázzuk össze. Használat előtt hagyjuk állni.  Ezt a légfrissítőt nem csak a szoba levegőjének illatosítására, de textilek frissítésére is lehet használni. Előtte érdemes színpróbát végezni!

Szintén népszerű a pálcikás légfrissítő. Elkészítéséhez ¼ alkoholra, ¾ vízre vagy ezek helyett semleges olajra pl. mandulaolajra és illóolajra van szükség. Az elegyet keverjük össze és tegyük egy kis üvegbe, végül állítsunk bele hurkapálcát vagy (megtisztított) szárított gallyakat. Hagyni kell, hogy a pálcikák egyik oldalát átjárja az oldat, mikor pedig enyhül az illata, fordítsunk meg és így tovább.

Ennél is egyszerűbb elkészíteni a szódabikarbónás illatósítót. Egy kis üvegbe töltsünk szódabikarbónát – nem kell teletölteni, elég az aljára – csepegtessünk rá pár csepp illóolajat, végül fedjük le egy légáteresztő anyaggal. Fém tetőt is használhatunk, ez esetben kis lyukakat szükséges fúrni. Ha egy idő után már kevésbé intenzív az illata, csak rázzuk össze vagy csepegtessünk hozzá még több illóolajat.

Az egyik legdizájnosabb természetes légfrissítő a fa kockákra (vagy bármilyen fa formára) csepegtetett illóolaj. Tegyünk egy tálkába kezeletlen fa formákat és csepegtessünk rá ízlés szerint pár csepp illóolajat.

Autóillatosítóként is jól működik a fa forma – illóolaj páros. Tegyünk pár csepp illóolajat a fa ruhacsipeszre, majd csíptessük a szellőzőrácsra. Szintén népszerű természetes autóillatosítók a filcre, gyapjúra vagy vattára csepegtetett illóolajok. Ezek előnye, hogy az anyagokból teljesen személyre szabható alakzat, minta készíthető.😊

Tipp: inkább többször csepegtessünk kevés illóolajat, mint egyszerre sokat. Megjegyzés: 10 ml illóolaj 200-250 cseppnek felel meg.

Érdemes pár szót ejteni arról, miért jobb házilag elkészíteni ezeket a termékeket. Az illatosító sprayk, wc illatosítók „kívül-belül” károsak a környezetre. A légfrissítők ugyanis egészségkárosító vegyszereket tartalmaznak, használatukkal illékony szerves vegyületek kerülnek a levegőbe, amelyek légzőszervi megbetegedéseket, fejfájást, hányást okozhatnak, növelhetik az allergia és az aszthma kockázatát. Emiatt ezek a termékek nem is kaphatnak ökocímkét. További probléma, hogy a hajtógázas flakonok veszélyes hulladéknak minősülnek, tehát nem szabad a kommunális kukába dobni, hanem hulladékudvarban kell leadni, ugyanis magas hő hatására felrobbanhatnak…

Ajánlott bejegyzések
Kapcsolat

Gyors kapcsolat felvétel

0
0

Start typing and press Enter to search