Hogyan lesz puha a törölközőm?

 Kategória BLOG

Egy kedves olvasónk jelezte, hogy mindent szeretne megtudni arról, hogy miért válik a törölközője egy idő után olyanná, mint a „kaktusz” és mit lehet tenni ez ellen. Számos információ kering a neten a témával kapcsolatban, viszont úgy gondolom, hogy egy törölköző gyártó cég útmutatásait irányadónak vehetünk. Íme néhány praktika, ha azt szeretnénk, hogy törölközőnk újnak nézzen ki és puha tapintású maradjon az évek során is.

Használj kevesebb mosószert

A törölközők egy idő után merevvé válnak, mert mosószer maradványok halmozódnak fel rajtuk. A javasolt mosószer adag felének a használatával, a gép öblítő ciklusa könnyebben oldja ki a lerakódott mosószert.

Moss magasabb hőfokon

A melegebb vízben (40-60 fok) jobban oldódik a mosószer, így kevesebb lerakódás kerül a törölközőre. Előre is feloldhatjuk a mosóport, mielőtt a gépbe tesszük.

Öblítő helyett használj ecetet

A legtöbb öblítő szilikont tartalmaz, ami rontja a törölközők nedvszívó képességét. (Ezért nem szabad a mosható pelenkáknál sem használni öblítőt). Ehelyett öntsünk a gép öblítő rekeszébe fél dl fehér ecetet. Ez eltávolítja a mosószer maradványokat, amelyek miatt a törölközők merevvé válnak,  továbbá, visszaállítja annak puhaságát és visszanyerik nedvszívó képességüket. (Nem kell aggódni, egyáltalán nem lesz ecetszagú a törölköző. 😊)

Ne használj klórtartalmú fehérítőt

A klórtartalmú fehérítő maró hatású, merevíti és gyengíti a törölköző szálait. Ehelyett használjunk inkább fehérítő sót (nátrium-perkarbonátot), ami természetes módon fehéríti és fertőtleníti a mosnivalót.

Használj szódabikarbónát

A mosószert keverjük össze 2-3 evőkanál szódabikarbónával, ami segíti a vegyszerek és szennyeződések eltüntetését a szálak közül, ezáltal puhává teszi a törölközőket, továbbá semlegesíti a kellemetlen szagokat.

Ne pakold túl a mosógépet

Ne helyezzünk egyszerre túl sok törölközőt a mosógépbe. Egy mosás alkalmával maximum 3 db nagy törölközőt tegyünk a gépbe, pár kéz- és mosdókendővel és ne mossuk más ruhaneművel, ágyneművel stb.  Ez nem csak megterheli a gépet, de nem lesz elég hely ahhoz, hogy a mosószer és az öblítő (ecet) hatásosan elvégezze a dolgát. Ugyanez vonatkozik a szárítógépre is; ha túlterheljük, akkor nem lesz elegendő levegő a szárítóban ahhoz, hogy a szövet megfelelően puha legyen.

Tegyél tenisz- vagy szárítólabdát a szárítógépbe

Ha a gépi szárítást választjuk, tegyünk néhány nem használt teniszlabdát vagy szárítólabdát is a gépbe, ami segít puhává tenni a törölközőket. Alacsony hőmérsékletű programot válasszunk, vagy másik alternatíva, ha a törölközőket kiteregetjük, majd a szárítást befejezzük a gépben.

Energiatakarékossági szempontból a napon történő szárítás a legjobb megoldás, illetve a napfény mivel fehérítő hatással rendelkezik, a fehér törülközőket fényessé teszi, az UV sugarak pedig segítik a baktériumok elpusztítását.

 

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy amennyiben törölközőnket évekig rossz technikával mostuk, idő kell neki, hogy ismét puhává váljon, tehát a fenti módszereket többször kell megismételni, hogy a kívánt eredményt elérjük, vagyis, hogy megoldódjon a „kaktusz” probléma. 😊

 

Ajánlott bejegyzések
Kapcsolat

Gyors kapcsolat felvétel

0
0

Start typing and press Enter to search