Öko tippek mosáshoz

 Kategória BLOG

Ha a ruhák mosása során odafigyelünk néhány alapvető szabályra, rengeteg energiát spórolhatunk meg, ami nem csak a környezetnek, de a pénztárcáknak is kedvező. Így, ha takarékoskodni szeretnénk a vízzel, energiával, és hozzá szeretnénk járulni a környezet védelméhez, az alábbi ötleteket érdemes figyelembe venni.

 Energia- és vízfogyasztás

Az energia- és vízfelhasználás akkor a legalacsonyabb, ha kihasználjuk a mindenkori mosóprogram maximális töltet mennyiségét. Nagyon kevés ruha mosása nem javasolt, mert túl sok energia-felhasználással jár, a mosógép teljesítménye pedig gyengébb lesz. Bár csekély töltetnél, a modern mosógépek mennyiségi automatikája gondoskodik a víz-, és energiaigény csökkentéséről, régebbi, ill. olcsóbb mosógépekre ez az automatizmus nem jellemző. Túl sok ruha mosása sem javasolt, mert nem lesz hatékony a mosás. Túltöltött mosógép esetén sem a víz, sem a mosópor nem tudja megfelelően átjárni a ruhákat, így foltosak maradnak és újra kell indítani a gépet, ami semmilyen szempontból sem gazdaságos. Továbbá ez a fajta terhelés a mosógépnek is árt.

Energiát spórolhatunk, ha a kismértékben szennyezett ruhákat alacsony hőmérsékleten mossuk, gyorsított programokat használunk és mellőzzük az előmosást. Akkor sem szükséges előmosást és magas mosási hőmérsékletet használni, ha megfelelően előkezeljük a foltokat. Így vizet, mosószert (tehát pénzt is) és időt takarítunk meg, nem utolsó sorban pedig védjük a környezetet. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy számos mosógépnek van „eco programja”. Ha ezt eddig még nem fedeztük fel a saját gépünkön, nézzünk utána 😊.

 Fontos megjegyezni, hogy az állandó alacsony hőmérsékleten és/vagy folyékony mosószerrel való mosáskor fennáll a csíra- és szagképződés veszélye a mosógépben. Ezért a gép típusától, mosási gyakoriságtól függően, meghatározott időközönként szükséges a gép tisztítását elvégezni.

 Mosószer adagolás

 A használandó mosószer mennyisége attól függ, hogy mennyi ruhát kell kimosni, mennyire koszosak a ruhák, illetve milyen a vízkeménység.

Ne használjunk a csomagoláson feltüntetettet mennyiségnél több mosószert, így elkerülhető a túlzott mértékű habzás, emellett spórolhatunk és a környezetet is kíméljük. Értelemszerűen kisebb mennyiségű és kevésbé koszos ruhákhoz kevesebb mosószert használjunk.

Mindig kövessük a mosószeren feltüntetett utasítást. Fontos, hogy soha ne keverjük a mosóporokat, kapszulákat egymással a magasabb fokú tisztaság reményében. Ez nemcsak a környezetre, de bőrünkre is veszélyes, viszketést, ekcémát is okozhat a mosószerek túladagolása, illetve kombinálása.

Mosást követő gépi szárítás

Bár maga a szárítógép használata nem éppen környezetbarát megoldás, ugyanakkor vitathatatlan, hogy sok esetben praktikus. Ebben az esetben úgy tudunk energiát és időt spórolni, ha a mosásnál nagy sebességű centrifugálást választunk, csökkentve ezzel a ruhanemű víztartalmát a szárítógép használata előtt.

 

Nem közvetlenül a mosáshoz kapcsolódik, de környezetvédelmi szempontból mindenképpen érdemes pár szót említeni a használt mosógép lehetséges sorsáról és az új mosógép csomagolásáról.

 Használt mosógép

 Ha a régi mosógépünket megunjuk, de még működőképes, ne dobjuk ki. Adjuk el, adományozzuk el vagy kérdezzük körbe ismerőseinket, hogy valakinek szüksége lenne-e rá.

Ha a mosógép esetlegesen meghibásodott, ne cseréljük le azonnal újra. Hívjunk szerelőt és amennyiben lehetséges, javíttassuk meg. Ha a megjavítására már nincs esély, alkatrészeit pl. adjuk el, de semmiképpen se dobjuk a régi készüléket a háztartási szemétbe. Az elektromos készülékek a szemétbe kerülve vagy nem megfelelő kezelés esetén ártalmassá válhatnak az emberi egészségre és a környezetre. Érdeklődjük utána (gyártónál, kereskedőnél stb.), hogy hol van lehetőség ilyen készülék leadására.

 A mosógép csomagolóanyaga

 Sok gyártó a csomagolóanyagokat környezetvédelmi és hulladékkezelés- technikai szempontok alapján választja ki, így azok újrahasznosíthatók. Gyűjtsük szelektíven, vagy juttassuk vissza a csomagolást a szakkereskedőhöz. A csomagolásnak az anyagkörforgásba való visszavezetésével nyersanyagot takarítunk meg és csökkentjük a keletkező hulladék mennyiségét.

 

 

 

 

Ajánlott bejegyzések
Kapcsolat

Gyors kapcsolat felvétel

0
0

Start typing and press Enter to search