Rovarinvázió ellen természetesen

 Kategória BLOG

A leginkább öko és vegyszermentes megoldás arra, hogy távol tartsuk otthonunkról a rovarokat, az a megelőzés, így pl. egy szúnyogháló 😊 De milyen természetes kiűzési lehetőségeink vannak velük szemben, ha mégis bekerülnek a háztartásunkba..

A kártevők, úgy általánosságban nem szeretik az illatokat. A leghatásosabb rovarűző illatok: borsmenta, citrom, fahéj, eukaliptusz, teafa, levendula, narancs, szegfűszeg, ecet. Többféle módszer létezik arra, hogy az illóolajokat, hogyan vethetjük be ellenük.  Egyik hatásos megoldás, ha vattapamacsokat átitatunk víz-illóolaj keverékkel és áttöröljük azokat a részeket, ahol a kártevők leginkább jelen vannak. Valamint érdemes ezekből a vattacsomókból az útvonalukon hagyni néhányat.  Időnként tegyünk rá friss keveréket, hogy az illatuk erős maradjon.

Az illóolajokat aromaterápiás párologtatóba is tehetjük, vagy néhány cseppet öntsünk kis üvegnyi forró vízbe, és hagyjuk, hogy az illat szétterjedjen a szobában. A legyek különösen nem kedvelik az eukaliptusz, borsmenta és levendulaillatot.

Ugyanezektől az illatoktól, továbbá a mosószappantól is irtóznak a molyok. Tegyünk a szekrénybe szárított levendulával töltött kis zsákokat, illóolajjal átitattot vattapamacsot, a szőrme mellé pedig mosószappant. Ha az illat már kevésbé intenzív, csöpögtessünk rá ismét az olajból vagy cseréljük ki a természetes riasztószereket.

Szintén környezetbarát rovarirtó az ecet – víz –  illóolaj keveréke. Keverjük össze egyenlő arányban a vizet az ecettel és csepegtessünk hozzá pár csepp illóolajat, majd permetezzük a rovarokra, illetve a vonulási útvonalukra, és minden kis résbe, ahol előfordulhatnak. A folyamatot többször szükséges megismételni, míg az összes kártevő meg nem semmisül.

A folyadékokon kívül hatásos rovarölő házi praktika a szódabikarbóna vagy a sütőpor, porcukorral keverve. A hangyák szeretik az édes ízeket, ezért vonulási útjukra kell szórni, az állatok magukkal viszik, elfogyasztják, felpuffadnak és elpusztulnak tőle.

Fontos, hogy ezeket a természetes szereket (egyes illóolajok miatt) kellő körültekintéssel alkalmazzuk, különösen a kismamák és gyermekek közelében. (Pl. a borsmentát 6 éves kor alatt semmilyen formában ne használjuk.) Illetve a háziállatokat is tartsunk távol a kezelt területtől, bármennyire is vonzódnának egy fahéjas porcukros szódabikarbónás szerhez 😉.

Ajánlott bejegyzések
Kapcsolat

Gyors kapcsolat felvétel

0
0

Start typing and press Enter to search