Miért készítsünk házi tisztítószereket?

 Kategória TISZTÍTÓSZER RECEPTEK

Az elmúlt években megnőtt a fogyasztói igény a környezetbarát tisztítószerek iránt. Azonban az igazán öko termékek azok, amiket otthon készítünk magunknak. Sokan gondolhatják azt, hogy mégiscsak egyszerűbb bemenni a boltba és levenni a polcról az öko címkével ellátott termékeket, ezért íme néhány indok, amiért megéri az erőfeszítés házi tisztítószert készíteni:

  1. Jobb az egészségnek

A házilag készített tisztítószerek használatával jelentősen csökkentheted az otthonodban lévő vegyszermennyiséget. Számos tisztítószer tartalmaz illatanyagot, amit még órákkal is érezhetünk takarítás után. Azon túl, hogy ezek allergének, irritálják a szemet, torkot, orrot, rendszeres használatuk egyéb rendelleneséget is okozhat.  A reklámoknak köszönhetően érezhetjük azt, hogy ezek a vegyszerek mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy elérjük a teljes tisztaságot háztartásunkban. Pedig például az ecettel ugyanolyan vagy még jobb eredményt is elérhetünk a takarítás során.

  1. Pénzt spórolhatsz

A házi tisztítószerek csak néhány összetevőt tartalmaznak. Ecet, szódabikarbóna, citromsav, víz mind olyan alapanyagok, ami fellelhetőek a konyhában is. Például általános felülettisztító, wc csésze tisztító, ablaktisztító mind készíthető ezekkel az alapanyagokkal. Ha például összehasonlítjuk a bolti 500 ml-es szórófejes ablaktisztító árát (átlagos ár 600 Ft) a házi készítésű ablaktisztítóval, ami ecetből és vízből áll 1:1 arányban (1 liter 20%-so ecet átlagos ára 220 Ft, és az elegyünkbe jelen esetben 250 ml szükséges, tehát 55 Ft a házi ablaktisztító) láthatjuk, hogy töredéke a bolti vegyszernek.

  1. Jobb a környezetnek

A tisztítószerekben található vegyszerek nem csak számunkra és a családunk számára károsak, hanem a környezetre is. Például az olyan vegyi anyagok, mint a flatánok, a szennyvízkezelés ellenére is változatlanul jutnak a vizekbe, komoly problémát okozva a vízi élővilágnak.

További előny, hogy a házi készítésű tisztítószerekkel véget vethetünk a műanyag flakonok „fogyasztásának”, így ezzel is kímélhetjük környezetünket.

+1. Gyermekek számára nem vonzó

Számos tisztítószer színes csomagolásban kapható, ráadásul kedves kis állatfigurás matricát  tesznek rá, ami felkelti a gyermekek figyelmét. Holott ezeket gyermekektől távol kell tartani, mert veszélyesek, nem csak lenyelve, de belélegezve is. A színes, illatos mosókapszula megjelenésével pedig egyre több baleset fordul elő a gyermekek körében. Erről bővebben itt olvashattok.

Az elkészült házi tisztítószert kiüresedett flakonban, üvegben érdemes tárolni, amiről leszedjük az eredeti címkét és például fekete alkoholos filccel ráírjuk annak új tartalmát. Már ezzel a csekély lépéssel tettünk azért, hogy a gyermek számára ne legyen szimpatikus a csomagolás. Továbbá az otthon készült tisztítószerek színezék és illatmentesek, tehát nemcsak a csomagolás, hanem maga a szer külleme sem vonzó számukra. Ugyanakkor a házilag készült termékekre is érvényes, hogy nem szabad gyermek részére könnyen elérhető helyen tárolni!

Áttérés a „csináld-magad” tisztítószerekre

Ezzel a kis lépéssel, vagyis azzal, hogy a toxikus bolti tisztítószerek vásárlása helyett magunk készítjük tisztítószereinket, nem csak a környezetnek, hanem magunknak és a körülöttünk élőknek is jót teszünk. Hiszen ami számunkra egészséges, az a környezetnek is az, így amolyan nyer-nyer helyzetet teremtünk 😊.

További bejegyzések
Kapcsolat

Gyors kapcsolat felvétel

0
0

Start typing and press Enter to search