Hogyan készítsünk házimunka tervet?

 Kategória BLOG

Valószínű, hogy a házimunka tervezésnél is érvényes az „ahány ház annyi szokás”, ugyanakkor a rendszer kialakításában segíthet egy, a szakértők által összeállított javaslat. Ez pontosan meghatározza, hogy mikor, milyen házimunkát kell(ene) végezni, ami 1-1 pontnál meglepő eredményt mutat. Esélyes, hogy nem takarítjuk le minden nap a zuhanykabint, vagy nem töröljük át minden héten a hűtőt kívülről..

Mi tartozik a mindennapi házimunkák közé?

A szakértők szerint minden nap be kellene ágyazni és elmosogatni a piszkos tányérokat. (A beágyazással kapcsolatos álláspontoknak külön bejegyzést szentelünk.) Ezek annyira nem meglepőek, hiszen nagyjából mindenki ezt csinálja. Ezeken kívül a mindennapi teendők közé sorolják a konyapult, és az asztal letörlését, a padló felsöprését, valamint a fürdőszobai felületek tisztítását és egy mosás beindítását. Továbbá azt tanácsolják, hogy minden nap fertőtlenítsük a mosdókagylót és a mosogatót, illetve ablaklehúzóval takarítsuk le a zuhanykabin oldalát. Ez utóbbit nehéznek tűnik betartani. 

Milyen házimunkát végezzünk hetente?

A heti feladatok valószínű a legtöbb háztartásban hasonlóak. Ilyen például a padló felporszívózása és felmosása, az ágynemű cseréje, ugyanakkor a bútorok porszívózását már nem feltétlenül végzi mindenki hetente, ahogyan az a javaslatban szerepel. Ugyanígy a nagy többség nem biztos, hogy az előírásnak megfelelően, hetente tisztítja le kívülről a háztartási eszközöket, mint például a hűtőt vagy a mikrót.

Milyen feladataink vannak havonta?

A hozzáértők azt javasolják, hogy havonta porszívózzuk a szellőzőrácsokat, portalanítsuk és tisztítsuk meg a világítótesteket. Szintén a havi feladataink közé sorolják a mosogatógép, a porszívó és a mosógép tisztítását. Megjegyzés: ennél a pontnál érdemes a háztartási eszközök használati útmutatóját megnézni. Például a mosógépem használati utasításában az szerepel, hogy 40 mosásonként érdemes a dobtisztítást elvégezni és évente 5-6 alkalommal javasolt kitisztítani a szivattyú szűrőjét az eltömődés elkerülése érdekében. Tehát ha egy háztartásban napi szinten megy a mosógép, akkor reális a havonkénti, másfél havonkénti tisztítás, ugyanakkor ahol hetente csak 2-3-szor  indítják be a gépet, nem szükséges ezt havonta elvégezni. Egyébként vannak már annyira intelligens mosógépek is, amik jelzik, hogy mikor van szükségük tisztításra ?.

Mit tisztítsunk három – hat havonta?

Az ebben a kategóriában meghatározott feladatoknál már nagyobb mozgásterünk van, már ami az időintervallumot illeti. Ide tartozik a hűtő belső takarítása, amit az egyénre bíznak, hogy 3 vagy 6 havonta szeretné elvégezni és a sütő takarítása is. Bár a sütő használati utasításában az szerepel, hogy minden használat után takarítsuk ki, elismerés azoknak, akik ezt be tudják tartani ?. Ugyancsak a féléves tervben kell szerepelnie a zuhanyfüggöny és a párnák mosásának.

Mi tartozik az évente elvégzendő házimunkák körébe?

 Lényegében már alig maradt munkánk?. Az összeállítás alapján, elég évente kitakarítani a kandallót, a kéményt, a csatornákat, és a szőnyegeket, továbbá szintén elég évente alaposan megtisztítani az ablakokat és kimosni a függönyöket.

A szakértői listát, a szokásainkat és a háztartási gépek igényeit figyelembe véve, most már egyszerűen elkészíthetünk egy személyre szabott házimunka tervet. 🙂

 

Ajánlott bejegyzések
Kapcsolat

Gyors kapcsolat felvétel

0
0

Start typing and press Enter to search