Ökokör 4. alkalom, a szoba

 Kategória BLOG

Ezt az alkalmat a kialakult helyzetre tekintettel online bonyolítottuk le. Mindenki e-mailen keresztül kapta meg az előadás anyagát, amihez írásban szóltunk hozzá és osztottuk meg a gyakorlati tapasztalatainkat. Az elmélet részben ismertetésre került, hogy a szőnyeg és kárpitgyártás során a terméket, valamint a padlók és a bútorok anyagát is égésgátlókkal, gombaölővel, konzerválószerekkel kezelik, amelyek negatív hatással lehetnek az idegrendszerre, hormonháztartásra, illetve allergizáló hatásúak is lehetnek. Mivel ezek a vegyszerek kipárologva terhelik a levegő minőségét, nem ajánlott azt tovább rontani a tisztítószerek káros összetevőivel. Ezt elkerülve számos természetes megoldás létezik a szőnyeg, illetve kárpittisztításra, parketta, fabútor ápolására, fényezésére, valamint az ablak és tükör tisztítására. 

A szőnyeg- és kárpittisztítási tippek között szerepel például, hogy a molyok ellen hatásos, ha a szőnyeget legalább félévente egyszer megfordítjuk, vagy átmozgatjuk, továbbá a fény és friss levegő is természetes ellensége a molyoknak. Ha fényesebb felületet szeretnénk a szőnyegnek, enyhén ecetes vízzel érdemes átmosni. A vörösborfoltot azonnal kezeljük, és öntsünk rá színtelen alkoholt (fehérbort, vodkát vagy patikai alkoholt), majd tegyünk rá sót. Ez megköti a foltot, így nem terjed tovább. Ezután nedves szivaccsal tisztítsuk. Ha mégsem jön ki, perkarbonátot szórjunk rá, viszont ekkor szükséges kevésbé látható helyen színpróbát végezni. Egyéb koszra, zsíros foltra pedig a mosószóda jelent megoldást. Ez utóbbi praktikát ki is próbáltam és elképesztő lett az eredmény. Fél liter vízhez 1 evőkanál mosószódát adtam, szórófejes üvegben összeráztam, ráfújtam a kanapéra, hagytam hatni, majd szivaccsal átdörzsöltem. A mosószódánál is elvileg szükséges színpróbát végezni, de úgy voltam vele, hogy a koszos állapotnál nem lehet rosszabb akkor sem ha kiszedné a kanapé színét, így ezt a lépést kihagytam. A kanapé felületéről teljesen eltűntek a ceruzával és tollal készített alkotások és egyéb koszok. A színe viszont szebb lett mint újkorában, nem történt színvesztés 😊.

A parketta, fabútor ápolása, fényezése témakörnél arra jutottunk, hogy a fafelületek rendszeres áttörlése száraz, vagy jól kicsavart nedves ronggyal megelőzi a bútorok elkoszolódását, így nem kell fölöslegesen költenünk bútorápolóra, bútorfényezőre. Legjobb bőr- és fatisztító anyag a viasz – puha ronggyal kenjük fel a közönséges méhviaszt a felületre, hagyjuk megszáradni, a felesleget pedig töröljük le. Ha nincs viasz, készítsünk olívaolaj – citromlé 1:1 arányú elegyet. 

Az ablak és tükörtisztításánál jól bevált recept az ecet, alkohol és víz keverékéből (2 dl 10%-os ecet- 1 evőkanál patikai alkohol (vagy 2 evőkanál vodka, pálinka (40%-os) és 3 dl víz) készült szer. Ha csíkos marad az ablak, növelhetjük az alkohol mennyiségét. Az elegyet mindig frissen készítsük, mert az ecetsav-baktériumok nekilátnak az alkoholból is ecetet gyártani. További ökokörös tipp, hogy az üveg felületet újságpapírral könnyebb cseppmentesre törölni, mint egy törlőkendővel. Egyik csoporttag tapasztalata szerint a házi citrusos ecetből készült szerrel a tükörtisztítás nem hatékony, csíkos marad a tisztított felület, így javasolt sima bolti ecetet használni. 

Ami az egyszer használatos/eldobható tisztítókendőkent illeti. Anyaga nem lebomló műanyag vagy PLA, ami csak ipai komposztálóban bomlik le. Magyarországon több mint 2 milliárd forintot költünk rá évente. WC-be dobva nem bomlik le, ezért eldugíthatja a csatornát. Vegyszerekkel van átitatva, amelyek ugyanúgy károsak az egészségre és a környezetre, akárcsak a többi tisztítószer. Mivel a törlőkendők egy az egyben a kommunális kukába kerülnek, nem csak a csomagolásuk okoz hulladékkezelési problémát.* Tehát egyáltalán nem ajánlott a háztartásban ilyet használni. Helyettesítésükre készíthetünk házilag is nedves törlőkendőt, melyhez csak egy régi pólóra, reszelt háziszappanra, ecetre, meleg vízre és igény szerint illóolajra van szükségünk. (Ennek tesztelési eredményéről a későbbiekben lesz szó). 

A következő, záró alkalom során az lesz a feladatunk, minden csoporttag egy általa választott, korábban még nem próbált tisztítószert készít és tesztel, majd fotókkal illusztrálva bemutatja az eredményt. 😊

 

*forrás:TVE Tiszta Otthon Ökokör Munkafüzet

A fotó forrása:  https://www.houseofoak.co.uk/blog/post/oak-furniture-living-room-ideas

 

Ajánlott bejegyzések
Kapcsolat

Gyors kapcsolat felvétel

0
0

Start typing and press Enter to search