Házi tisztítószerek alapanyagai, melyekkel kiválthatóak a bolti vegyszerek

 Kategória TISZTÍTÓSZER RECEPTEK

Számos bolti tisztítószer 10-15 féle összetevőből áll, színezéket, illatanyagot tartalmaznak, melyek a tisztítási folyamathoz egyáltalán nem szükségesek, nem növeli a tisztítószer hatásfokát. Nem csak az előállításuk, de a végtermék is káros a környezetre.  Az öko címkével ellátott termékek esetén maga a végtermék környezetbarát, ugyanakkor mivel nagy részüket műanyag flakonban árulják (hiába újrahasznosított műanyag), mégsem jelent 100%-os megoldást környezetvédelmi szempontból. A bolti szerekkel szemben a házi készítésű tisztítószerek csak pár összetevőből állnak, biológiai úton is előállíthatók és a késztermék ártalmatlan a környezetre.  Ami pedig az alapanyagok csomagolását illeti, üvegben, papírban és csomagolásmentesen is beszerezhetőek.

A legfontosabb alapanyagok házi tisztítószer készítéséhez:

ALKOHOL – A patikai alkohol (70%-os) fertőtlenítésre kiváló, mely baktériumokat, néhány vírust és gombafajt is elpusztít. Segíti az üvegfelületek cseppmentes száradását, így ablakmosóba és mosogatógép-öblítőbe is érdemes beletenni, továbbá bizonyos foltok (például vörösborfolt) előkezelésére is alkalmas.

ECETSAV – Az ecet használható fertőtlenítésre, vízkőoldásra, penész eltávolításra, kerámia felületek tisztításához, ablakpucoláshoz (alkohollal keverve), konyhapult takarításához, felmosáshoz, valamint a mosogatógépben és a mosógépben öblítő helyett.

CITROMSAV – Általában mindenre jó, amire az ecet, ezért gyakran az ecet helyettesítésére használják, mivel kevésbé intenzív szagú. Gyengébb az ecetnél, ezért háztartási készülékek (kávéfőző, vízforraló és egyéb kis gépek), mosogató, csaptelepek vízkőmentesítésére használható. Ajánlott foltkezelésre, valamint vízben feloldva, öblítő helyett.

MOSÓSZÓDA – Nátrium-karbonát. Erős lúg, jól oldja a zsírt, vízlágyító hatással rendelkezik. Alkalmas mosásra, mosogatásra, zsíros felületek tisztítására. Ruhák, odaégett edények előáztatásához kiváló. A mosószódával tisztított felületet vizes ronggyal szükséges áttörölni, mert csíkot hagy.

FEHÉRÍTŐ SÓ – Nátrium-perkarbonát. Természetes fehérítő, fertőtlenítő és folttisztító. Használhatjuk áztatáshoz, péppé keverve a foltra is kenhetjük. Kiváló zsíroldó szer, a fugák tisztítására és penész eltávolítására is alkalmas.

SZÓDABIKARBÓNA – Nátrium-hidrogén-karbonát. Gyengébb lúg, mint a mosószóda, viszont hamarabb oldódik, ezért vízlágyító hatása előbb érvényesül. Remek súroló és szagsemlegesítő tulajdonsága van. Fehér kerámia felületek (kád, mosdó, WC), csempe, sütő tisztításához ideális. Meleg hatására bomlik, ezért legfeljebb langyos vízzel keverjük.

MOSÓSZAPPAN – A mosószappan növényi és/vagy állati zsírokat felhasználva készül. Kiváló mosó és tisztító hatású, a legkülönbözőbb foltokat is kiveszi. A mosószappan remekül kiegészíti a mosószóda hatását. Sok házi készítésű tisztítószer alapanyaga.

VÍZ- A házi tisztítószerek készítéséhez használható csapvíz, desztillált és felforralt (majd lehűtött) víz is. Desztillált vagy forralt vizet alkalmazva a baktériumok lassabban szaporodnak, ezért tisztítószerünk hosszabb ideig tárolható.

ILLÓOLAJOK – Természetes tisztító- és fertőtlenítőszerek, melyek hatékonyan képesek elpusztítani a baktériumokat, miközben kellemes illatot hagynak maguk után.

illóolajok, antibakteriális

 

További bejegyzések
Kapcsolat

Gyors kapcsolat felvétel

0
0

Start typing and press Enter to search