Beágyazni vagy nem beágyazni: az itt a kérdés.

 Kategória BLOG

A házimunka terv készítéséről szóló korábbi bejegyzésben szó volt arról, hogy a szakértők a napi feladatok közé sorolják többek között az ágy bevetését. Vannak, akik el sem tudják képzelni a reggeli rutinjukat az ágyuk rendbetétele nélkül, míg másokat egyáltalán nem foglalkoztat e kérdés. Bizonyos szempontból mindkét típusú ember jól teszi. Lássuk miért.

Miért ágyazzunk be minden reggel?

Kimutatták, hogy ez az egyszerű feladat pozitív hatással van a boldogságra, az alvásra és a teljesítőképességre. A Hunch.com által végzett, 68 000 embert bevonó kísérletből az derült ki, hogy a válaszadók 27%-a ágyaz be reggelente (59% nem teszi rendbe, míg 12%-uknál a házvezető végzi el ezt a feladatot.)  A beágyazók 71 %-a boldog embernek vallotta magát, míg a beágyazást elhanyagolók 62%-a érzi magát boldogtalannak. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ezek az adatok nem okozati összefüggést mutatnak, azaz nem egyértelműen bizonyítják, hogy a beágyazás megnövekedett boldogságot eredményezne, bár ez a magas korreláció azt mutatja, hogy a két fogalom között azért van összefüggés.

Továbbá a National Sleep Foundation 2010-es tanulmánya szerint azok az emberek akik minden nap, vagy majdnem minden nap bevetik az ágyukat, jobban alszanak éjszaka (44%), összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem, vagy csak ritkán ágyaztak meg (37%).

Egy másik kutatás során, ahol ezer ember ágyazási szokásait mérték fel a tekintetben, hogy az milyen hatással van a teljesítőképességükre és az egészségükre, kiderült, hogy azok, akik minden reggel beágyaztak, sokkal elégedettebbek az élet más területén is. A felmérésből kiderült, hogy négyből hárman úgy érezték, hogy egész nap hatékonyak voltak, míg a nem beágyazók 50%-a érezte ugyanezt. Az ágy bevetése más egészséges szokások kialakításához is vezethet, így akik reggelente beágyaznak, hajlamosabbak rendszerezni, tervezni, jobban figyelnek az egészséges kikapcsolódásra és az egészséges étkezésre. A beágyazók 82%-a hiszi azt, hogy ez az apró feladat segít abban, hogy egész nap jól teljesítsenek. A tanulmány szerint a bevetett ágy az alvásunk mennyiségére is hatással van, ugyanis azok, akik rendszeresen beágyaznak 2 óra 24 perccel alszanak többet.

Miért ne ágyazzunk be minden reggel?

Brit kutatók szerint a reggeli beágyazás elhanyagolása tulajdonképpen segíthet megőrizni az egészségünket.  A Kingston Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy egy áltagos ágyban akár 1,5 millió poratka is élhet, melyek nem maradnak életben a bevetetlen ágyban kialakuló meleg, száraz körülmények között. Ezek a rovarok az elhalt emberi bőrsejtekkel táplálkoznak, és olyan allergén anyagokat termelnek, amelyeket alvás közben belélegzünk, ami asztmát okozhat és különböző allergiák kialakulásához vezethet. A beágyazott ágyban a nyirkos környezet ideális élettér az élőlények számára, viszont, ha nem vetjük be az ágyat az atkák kiszáradnak és elpusztulnak mivel már nem veszi körül őket nedvesség.

Ezeket az információkat mérlegelve eldönthetjük, hogy továbbra is a megszokott módon indítjuk-e a reggelünket, vagy esetleg keresünk egy arany középutat, ami mind az egész napos jólétünknek, mind az egészségünknek megfelel.  🙂

Ajánlott bejegyzések
Kapcsolat

Gyors kapcsolat felvétel

0
0

Start typing and press Enter to search